D E R V Y N A S

Šefų diena

Po truputį po greitutį visi juda link ten kur kas ko nori kas ką kaip moka ir kas ką kaip myli labiausiai. Kas gavo savo mėgstamą darbą reklamos srity, kas rimtai užsiima rūbų dizainu, kas pakeitė darbą į artimesnį sielai, kas išėjo iš įmonės ir freelancina. Žodžiu, ne kas ką moka, tas tą dirba, o dar ir kas ką nori, tas tą dirba. Labai džiugu ir puiku, ir nuostabu, kad atsirado galima atšvęsti keletą svarbių progų. Pavadinčiau ją „būsimų/esamų šefų diena“.

Viskas prasidėjo nuo grapos (brandintos ąžuole ir nesulyginamos su grapa grapa kaip po paprasta grapa) Litexpo parodų rūmuose, kur vyko paroda BALTSHOP BALTHOTEL BALTGASTRO ir tarptautinė maisto ir gėrimų mugė BAF. Tuo pat metu rinktas „Geriausias Lietuvos virėjas“. Vyrai pasiruošę buvo kaip reikiant įnirtingai kovėsi peiliais, sifonais, ugnimi bei žarstėsi cukraus, jogurto ir petražolių milteliais. Triumfavo ir laistėsi šampanu „Lauro lapas“ virėjai – Evaldas Juška (sidabras) ir Justinas Misius (auksas). Iš ožkos sūrio, burokėlių bei figų padirbę šedevrinius užkandžius, eršketą neabejotinai išdoroję iki mažyčių eršketuko gabalėlių įklimpusių į moliūgo putėsių pelkę, o šermukšnių kreme panardinę ledus ir apibarstę jogurto bei petražolių milteliais sužadino apetitą, sukėlė estetinį pasitenkinimą ir įrodė esantys tikri profesionalai.

(geriausiųjų pakyla)

(ožkos sūrio putėsiai ir burokėlių milteliai. „Lauro lapas“.)

(eršketo patiekalas. „Lauro lapas“)

(desertas su šaltalankių tyre. „Lauro lapas“)

Ožkos sūrio ir burokėlio motyvas lydėjo ir vėliau vakare restorane „Jalta“ mano labai artimai draugei Monikai Vasiljevaitei pristatant pirmąjį restoraninį Meniu. Maloniai nuteikė ir užkėlė kartelę visiems tolesniems patiekalams starteris, kur skrebutis taip subtiliai pasislėpęs ir tarp sūrio ir burokėlio, kad net mano draugė nevalganti kvietinių produktų sukirto net nemirkčiodama. Prancūziška ir prancūziškai subtilaus skonio svogūnų sriubytė su tikrai prancūzišku skrebučiu buvo kone viena geriausių, kurias teko ragauti Vilniuje.

(ožkos sūrio ir burokėlio užkandis su skrebučiu. Monika Vasiljevaitė)

(Prancūziška svogūnų sriuba. Monika Vasiljevaitė)

Pagrindiniam patiekalui buvo pasiūlyta ant bulvių piure įsitaisęs čia pat restorano kieme išrūkytas vaivorykštinis upėtakis arba skandinaviški kukuliai su sultinio ir raudono vyno padažu, kuris susilaukė diskusijų bespėliojant ingredientus, nes prilygo iš kaulų čiulpių gaminamam ir dažniausiai rekomenduojamam patiekti prie skandinaviškų kukulių.

(Rūkyta žuvis, bulvių piurė, žolelės. Monika Vasiljevaitė)

(Skandinaviški mėsos kukuliai, bulvių piurė, salotos. Monika Vasiljevaitė)

(Pasiūlytas „Skaniausias pasaulyje pyragas“ ir buvo skaniausias pasaulyje pyragas. Monika Vasiljevaitė)

Kas derino raudoną prancūzišką, kas raudoną itališką, o kas mėgavosi mėgstamiu košeriniu putokšniu ar klasikiniu Rieslingu iš Elzaso. Bet ne vanduo liejosi liejosi laisvai, nes apart nesudegusio Monikos pirmo blyno šventėm dar vieną progą – geras draugas sulaukė kvietimo krimsti virtuvės šefo mokslų kone garsiausioje gastronomijos mokykloje. Aš jums sakau, kad šefų diena.

Ir dar man labai patiko draugo, Monikos vaikino, kuklutis komentaras – „o aš taip kiekvieną dieną valgau…“

(Monika ir Edvinas – būsimi/esami šefai)

Share: